31 Ekim 2007 Çarşamba

Küre Kastamonu Safranbolu Gezisi

http://picasaweb.google.com/leylegihavadagorunce/KureDaglar#
29 ekim tatilini değerlendirmek istiyoruz fakat izinlerimiz geç belli oldu ve turların çoğu doldu.son anda 'bizde varız' diyen iki dostumuzla geziciyak'dan küre için 5 kişilik yer bulduk.hatta aynı odayı paylaşıyoruz.

gece yolculuğunun güzel yanı sabahın köründe varmak,yaşanacak çok zamanın kalması.biz böyle turlarda asla gidip yatamayanlardanız.


kaldığımız yer o kadar huzur verici ki 'konak bi yere gitmeyin,yatın dinlenin' diyor ayaklarımız da 'gez,toz,koş' diyor.bir de öyle tatlı bir amca var ki konağı işleten.konağın direği o göçse oralar bu kadar tatlı olur mu bilmiyorum.çok az yaşlı amcayla anlaşabilmişimdir.Ahmet amca eski aşçılardan.yemekleride güzel yani.insanın konağın 'gitmeyin konakta kalın' teklifine 'evet' diyesi geliyor.3 günlük konaklamamızda sanki evimizde gibiydik.PAŞA KONAĞI-PINARBAŞI/KASTAMONU'da.münferitde hiç çekinmeden gidip konaklayabileceğiniz bir yer.odad+kahvaltı 30-35 lira arasıdır.konağın restorasyonu ve korunması için WWF'de katkıda bulunmuş.


VALLA KANYONU dünyanın 4.büyük kanyonu.uzunluğu 12km.,yüksekliği 1000 m.,kimi yerleri 50 cm. darlığında.bu bilgileri gitmeden evvel bilmiyordum.Güven İslamoğlu'nu seyretmiştim.bu bölgeye gelmişti ve o zaman hedefimiz belli olmuştu.kanyon yürüyüşü yapmıyoruz.tepesinden izliyoruz.ilk defa kanyon görüyorum.etkileyici,ürkütücü.tehlikesi,gidenler,dönemeyenler kısmı için google'dan ufak bir araştırma yaparsınız.çok söylentiler var.
kanyona gidilen yolda ayrı güzel.orman içinde.orman gezisi için güzel bir zaman.rengarenk yapraklar,ağaçlar.

ILICA ŞELALESİ beni çok etkilemedi açıkçası.ama yolu çok zevk verdi.şelale 15m.'den akıyor.minik bir göl yapmış.hava sıcak olsa da atlasak...

bizi buralara sürükleyen ikinci güzellik ILGARİNİ MAĞARASI.yine Güven İslamoğlu'nda izlemiştik.ILGARİNİ MAĞARASI için bilgilerime gelince oda dünyanı 4.uzun mağarası.850m uzunluğu var ve 250m.'sine gidilebiliyor.insanların yaşadığı bir mağaraymış.ne zaman yaşamışlar bknz. 'sevgili google'.çok geniş bir girişi var.kavisli inişiyle heyecan verici.göz gözü görmüyor.her yeri pis gömü avcıları talan etmiş.hiç bir koruma yok.ILGARİNİ yapayanlız ve savunmasız.

bu kadar yanlızlaşmış ilk mağara gezim bu.gümüşhane'de bulunan Karaca Mağarası yada Safranbolu'da bulunan Bulak Mağarası gibi sosyetik ışıklarla süslenmemiş.tamamen Küre Dağlarına,doğaya emanet bir hali var.






Küre Dağları buraya özgü ağaç,bitki vs. ile çok zengin.bir çok hayvanda var.burada gerçek bir orman gezisinin ne olduğunu anlayabilirsiniz.

MANTAR MAĞARASI'da görülecek yerler arasında ama merdivenle iniliyor bilginize.ben tırstığımdan inmedim.EJDER ÇUKURU da bana acayip ilginç geldi.

son gün Kastamonu şehir turu yaptık.Kastamonu için ayrı bir gezi yapmanıza gerek yok.geçiyorsanız uğramanızı tavsiye ederim ama.eski bir yerleşim ve Safranbolu gibi konaklara sahip.Kastamonu'da zevk veren şey yöresel yemekler ve gittiğimiz restoranın aynı zamanda bir konak olmasıydı.EFLANİ KONAĞI işletmecisini bir kez daha tebrik ederim.
dönüş yolunda Safranbolu'na uğradık.puslu bir hava vardı ve özel olarak gelinesi bir yer gibi geldi o anda bana.özel olarak geldiğimde de gelmek için çok çaba sarfedilmemesi gereken bir yer olduğunu düşündüm.nedenini Safranbolu gezi güncesinde bulabilirsiniz.

gezinin güzellikleri kesinlikle orman yürüyüşleri,PAŞA KONAĞI ve AZDAVAYLI SAFİYE cd'si oldu.Azdavay Pınarbaşı'nın Kastamonu'ya giderken ki komşusu.yerel sanatçısı Safiye klipli bir cd çıkartmış.bizim gibi gıcıklar kaçırır mı hiç bunu?enfes bir tecrübe Azdavaylı Safiye.onuda anmadan yazıyı bitiremedim.herkes cd'sini almalı ve seyretmeli.

KÜRE DAĞLARI 'tekrar tekrar gidilecek yerler' listemizde yer almaya hak kazandı.
sadece gezi fotoğraflarına bakmak isteyenler için link:

sadece gezi fotoğraflarına bakmak isteyenler için link:

Hiç yorum yok: